Historische vechtkunst

Historische Europese KrijgskunstenHEMA is de afkorting voor "Historical European Martial Arts", de benaming die wordt gebruikt om een breed scala aan vechttechnieken en vechtstijlen aan te duiden, die in Europa gebruikt werden.
 
De technieken en disciplines die door Langenort behandeld worden, komen uit verschillende manuscripten die dateren van de 12e tot de 17e eeuw. Het merendeel van de vechtmeesters waarop wij ons baseren is afkomstig uit de Late Middeleeuwen, de 14e en 15e eeuw.
 
Gedurende de Hoge en Late Middeleeuwen onstonden verschillende vechtsystemen, voor verschillende doeleinden: je moest je kunnen verdedigen in een gerechtsduel, op straat en natuurlijk op het slagveld. Deze vechttechnieken zijn op te delen in verschillende stromingen. Elk van deze methoden had zijn eigen Grootmeester en gelukkig hebben deze meesters ons hun technieken nagelaten in de vorm van manuscripten. Honderden jaren lang waren deze krijgskunsten verloren, maar de laatste decennia komen er steeds meer originele fechtbucher, gevechtsmanuscripten, boven water. Behalve tekst bevatten deze fechtbucher ook veel illustraties, die laten zien hoe bepaalde technieken in praktijk gebracht moesten worden.
 
Langenort baseert zich voornamelijk op de Duitse stijl, maar gebruikt ook wat invloeden van de Italiaanse stijl. Wij bestuderen en interpreteren de manuscripten van de Duitse en Italiaanse Grootmeesters, om de technieken hieruit weer aan anderen te kunnen onderrichten. Veel mensen hebben een compleet verkeerd beeld van de historische vechtkunsten. Hollywood schotelt ons logge ridders voor, die met veel te grote zwaarden lomp om zich heen zwaaien, maar dat plaatje hoort niet thuis in onze geschiedenis. Het kenmerkende aspect van HEMA is juist de enorme diversiteit in technieken en tactieken, sommige gericht op kracht, maar andere juist gebaseerd op snelheid en lichtvoetigheid. De historische krijgskunsten doen hierin niet onder voor welk ander vechtsysteem ooit bedacht.
 
Het grootste verschil met andere vechtsporten, is dat HEMA vrij breed georiƫnteerd is: het is nog niet opgedeeld in verschillende disciplines met elk hun eigen school. Oorspronkelijk moest je je alle facetten meester maken. Binnen HEMA worden drie hoofd-onderdelen onderscheiden: het vechten in harnas, het blossfechten (zonder harnas) en het vechten te paard.
 
Stichting Langenort houdt zich bezig met al deze disciplines, maar de trainingen van onze HEMA school zijn gericht op het blossfechten. Ook het blossfechten omvat veel verschillende stijlen en technieken. Enkele van de disciplines die door Langenort behandeld worden tijdens de trainingen zijn: worstelen, dolk, langzwaard, langes messer en zwaard & beukelaar.